Özel Şoför.NET 'te Kayıtlı
25722 Kişi Olduk.
Siz de aramıza katılın
 
Üye Ol | Şifremi Unuttum
  Ana Sayfa Hakkımızda Şoförlerimiz Şoför İş İlanları İletişim

Türkiye'nin İlk ve Tek En Büyük
Özel Şoförler Platformuna Hoşgeldiniz

Özel Şoför Arıyorum

Şoförüm İş Arıyorum

Şoför Ara
Şoför
İl
Yaş
Deneyim
SRC Belgeleri
Psikoteknik Belgesi
Şoför Ara Formu Temizle
Resim Galerisi
Sponsor Bağlantı
E-Bülten
Özel Şoförlük
Trafik Mevzuatı
Yol Çizgileri        


Taşıt yolunu şeritlere ayırarak araçların bir dizi halinde düzenli ve güvenli bir şekilde seyretmelerini sağlamak amacıyla kaplama üzerine çizilen çizgilerdir.

Ayrıca, park yeri olarak ayrılmış alanlarda araçların bırakılacağı yerleri belirlemek, yayaların emniyetle karşıya geçmelerini sağlamak amacıyla da kaplama üzerine çizilen çizgilerdir.

Devamlı Yol Çizgisi

Bu çizgi boyunca hiçbir sebeple sol şeride geçilemez ve üzerinden gidilemez. (Tırmanma şeridi bulunan üç şeritli ve iki yönlü yol kesimlerinde en sağdaki şeride geçme hali müstesna.)

Öndeki araçları geçmenin yasak olduğu kavşak, tepe üstü, dönemeç, yaya geçidi, okul geçidi, demir yolu geçidi, köprü tünel gibi yerlerin yaklaşımında çizildiği için şerit değiştirilemez.

Kesik Yol Çizgisi

Görüşü açık düz yol kesimlerine çizilen bu çizgi boyunca, trafik kurallarına uyulmak şartıyla, öndeki aracı geçmek gibi sebeplerle şerit değiştirilebileceğini gösterir.

Kesik ve Devamlı Yol Çizgisi

Bu çizgi boyunca, en yakın olan çizginin anlamına göre hareket edilir. Devamlı çizgi tarafındaki araç şerit değiştiremez, kesik çizgi tarafındaki araç şerit değiştirebilir.

Yan Yana İki Kesik ve Devamlı Yol Çizgisi

Bu çizgi boyunca, en yakın olan çizginin anlamına göre hareket edilir. Devamlı çizgi tarafındaki araç şerit değiştiremez, kesik çizgi tarafındaki araç şerit değiştirebilir.

Yan Yana İki Yazılar ve İşaretler

Sürücülerin gidiş yönlerine göre yapmak zorunda oldukları hareketleri göstermek amacıyla taşıt yolu üzerine yazılan yazılar ve çizilen işaretlerdir. Özellikle kavşak yaklaşımlarında, gidilecek yöne göre uygun şeride girilmesini hatırlatır.

Yaya Geçidi Çizgileri

Yayaların karşıdan karşıya güvenle geçmelerini sağlamak amacıyla taşıt yolu üzerine çizilen çizgilerdir. Karşıya geçecek yayaların bu çizgiler üzerinde geçmesi gerekmektedir.

Park Yeri Çizgileri

Park yeri olarak ayrılmış alanlar ile taşıt yolunda araçların duracakları yerleri belirlemek amacıyla çizilen çizgilerdir. Park edecek sürücülerin, araçlarını çizgilerle ayrılmış bölümlere düzgün bir şekilde bırakmaları gerekmektedir.

Park Yasağı Çizgileri

Araçların park edilerek bırakılmalarının yasaklandığı kesimlerde bordür taşlarına veya kaplama üzerine çizilen çizgilerdir.

Diğer İşaretleme Elemanları

Kenar Taşları

Taşıt yolundan yararlanan araç sürücülerine, banket dış kenarlarını göstermek amacıyla tesis edilen ve üzerinde belirli renkte ışık yansıtıcısı bulunan yükseltilmiş elemanlardır.

Oto Korkuluk

Hareket halindeki araçların herhangi bir sebeple kontrolden çıkması halinde, yol dışına çıkıp devrilmemesi ve yeniden taşıt yoluna dönmesi amacıyla kritik yol kesimlerine tesis edilen çelik, beton ve benzeri elemanlardır.

Bordür

Ayırıcı, ada, yaya yolu, bisiklet yolu gibi karayolu bölümlerini taşıt yolundan ayıran, taşıt yoluna göre yükseltilmiş olarak tesis edilen, sayılan bu bölümlere araçların çıkmasını güçleştiren ve taşıt yolundaki trafiği yönlendiren sınırlayıcı tertibattır.

        
Okunma Sayısı : 57347
YORUMLAR
Henüz Kimse Yorum Yapmamış.. İlk Yorum Yapan Siz Olun !
YORUM EKLE
Ad Soyad* :
Şehir :
Puan : 5
Mesaj * :
Yol Çizgileri Devamlı Yol Çizgisi Kesik Yol Çizgisi Yaya Geçidi Çizgileri Park Yeri Çizgileri İşaretleme Elemanları Kenar Taşları Oto Korkuluk Bordür

 

Eğitimlerimiz
Hizmetlerimiz
Sponsor Bağlantı
 
" İyi bir şoför, yalnız sürücü belgesi ve gerekli evrakları olan değil, bilgi ve tecrübesi ile özel olandır."