Özel Şoför.NET 'te Kayıtlı
25716 Kişi Olduk.
Siz de aramıza katılın
 
Üye Ol | Şifremi Unuttum
  Ana Sayfa Hakkımızda Şoförlerimiz Şoför İş İlanları İletişim

Türkiye'nin İlk ve Tek En Büyük
Özel Şoförler Platformuna Hoşgeldiniz

Özel Şoför Arıyorum

Şoförüm İş Arıyorum

Şoför Ara
Şoför
İl
Yaş
Deneyim
SRC Belgeleri
Psikoteknik Belgesi
Şoför Ara Formu Temizle
Resim Galerisi
Sponsor Bağlantı
E-Bülten
Özel Şoförlük
Trafik Mevzuatı
Şoförün 10 Altın Kuralı        

Şoförün 10 Altın Kuralı

Hemen hemen bütün şoförler, kendini çok iyi bir şoför olarak görür. Çünkü kullanılan araç, direksiyon simidini çevirince yön değiştirmekte, gaza basınca hızlanmakta, frene basınca yavaşlamakta ve durmaktadır.

En basit arabada bile 100 beygir gücünde motor vardır. 100 beygire birden deh (!) diyebilen bir insanın, kendini üstün görmemesi imkânsızdır.

Peki o zaman her sürücü, iyi şoför müdür? Tabii değildir. Hatta tam tersine, aslında her sürücü, kötü şofördür. Çünkü kendini çok iyi gördüğü için, diğer şoförlere ders vermeye çok meraklıdır. İşine gelmeyen en küçük bir olumsuzluk karşısında, anında zıvanadan çıkar. "Madem öyle, işte böyle" deyip, yolunu çalan veya yavaş hareket eden veya gereğinden fazla hızlı davranan diğer sürücülere hadlerini bildirmeye kalkar. İşte o zaman mutlaka trafik kurallarını ihlal eder ve kötü şoför olur.

Bu noktadan başlamak üzere iyi şoförlüğün on altın kuralını sıralayalım;

1. İyi bir şoför tepkili değil, etkili olmalı; Davranışlarıyla, diğer sürücülere iyi örnek olmalı ve teşekkür almalı. Kimsenin damarına basmamalı. Damarına basılırsa, aldırmamalı. Hiç bir zaman tedbiri elden bırakmamalı, terbiyeli olmaktan şaşmamalıdır.

2. İyi bir şoför görmeli ve göstermeli; Yoldaki diğer araçları, yayaları, hayvanları görmeli. Kendini onlara göstermeli. Sürpriz yapmamalı. Gerekiyorsa far ve korna kullanmalı. Sürücülerin en sık yaptıkları hata, başkalarının onları fark ettiğini varsaymalarıdır.

3. İyi bir şoför büyük resmi görmeli;
Aracını, at gözlüğü takarak sürmemeli. Sadece kendi şeridine, yolun gittiğin yönüne bakmakla yetinmemeli, arkaya da bakmalı. Gözünü dört açmalı. Kaldırımda koşuşan çocukları, yolu geçmeye çalışan koyunları ve bayır aşağı gelen inekleri, çöp konteynerinden çıkan kediyi görmeli.

4. İyi bir şoför sadece aracını sürmeli;
Araç sürerken başka iş yapmamalı. Telefonla konuşmamalı, kaset veya disk değiştirmemeli, yemek yememeli, gazete okumamalı, manzara seyretmemeli, yana veya arkaya dönüp yolcularla sohbet etmemeli.

5. İyi bir şoför frene erken, gaza geç basmalı; Sürücünün en büyük eğilimi, frene mümkün olduğu kadar geç, gaza mümkün olduğu kadar erken basmaktır. İçindeki bu doğal davranışı değiştirmeli. Tam tersini yapmalı. Frene erken, gaza geç basmalı. Kimseye arkadan çarpmamalı.

6. İyi bir şoför yolcusunu huzursuz etmemeli;
Özellikle yanında oturan yolcu, sağ eliyle tutamağa sıkı sıkı sarılmışsa, şoförle birlikte frene basıyor ve gözünü yoldan ayırmıyorsa, hele hele hafif hafif terlemeye başlamışsa, derhal yavaşlamalı. Aracını daha sakin sürmeli. Yolcusuna seyahati zehir etmemeli.

7. İyi bir şoför sola açık, sağa kapalı dönmeli; Slalom yapar gibi, her viraja kapalı girmemeli. Sonra karşıda başka bir araç görüldüğünde şaşırmamalı.

8. İyi bir şoför viraja girmeden iyice yavaşlamalı, gaz vererek dönmeli, çıkarken hızlanmalı; Araç virajda, düz yolda davrandığı gibi davranmaz. Merkezkaç kuvveti, aracı dışa doğru savurur. Dönerken frene basılırsa, arka teker ön tekeri izleyemez. Aracın hâkimiyeti kaybedilir, yoldan çıkılır. Şeridinde kalarak viraj alamayan sürücüye, şoför denmez. Bu unutulmamalı.

9. İyi bir şoför aracı yönetmeli; Kullanılan araç şoföre itaat etmiyorsa, hatayı araçta değil, önce kendinde aramalı. Derhal yavaşlamalı. Hâlâ itaatsizlik devam ediyorsa, uygun bir yerde durmalı. Araçtan inmeli ve lastikleri kontrol etmeli. Lastikler tamamsa, bakıma sokmadan, araç alışılan tarzda sürülmelidir.

10. İyi bir şoför şerit çizgisini ortalamamalı; Yollar, adam başına bir şerit olmak üzere tasarlanmıştır. Bir buçuk şerit işgal ederek araç sürülmez. Trafik adaları, üstünden araç geçmesin diye zebra gibi boyanmıştır.

        
Okunma Sayısı : 38075
YORUMLAR
kurallar uyulsun diye var zaten keşke hep uyabilsek
Savaş Tolu / Ankara  
iyi çok guzel hareketler bunlar ama bir gercekvarki burası türkiye bunları yapmak demek insana döndügümüz andemek peki soruyorum türkiye de varmı yapacak ınsan türkiyede insanıda hayvana çevirirler?
Mustafa / İçel  
iyi şöför gerektinde yayaya değil duvara çarpandır
Mustafa Taş / Eskişehir  
bir minübüs çü olarak patronlarımıza söylemek lazım az para istesinler biz de kurallara uyalım..bizim için kural yok.. böyle patronlarımız olduğu sürece de kurallar bizim için geçersiz..admların dini imanı para.. taksi cilerde aynı dert te.. nerde kazma varsa plaka sahibi olmuş arkadaş ..
Serdar Şahin / İstanbul Avrupa  
Bu kuralların %50 sine uyan şöför varmı acaba
Himer / Aydın  
bu kurallar minübüsçü olmanın çeyrek şartlarından biri olsa gerek
Faysal / Bitlis  
Soforun yanindaki patron korkakass napmali
Murat Sahan / İstanbul Avrupa  
ARAÇ KULLANIRKEN ÖNÜNDEKİNİ SAGIR ARKANDAKİNİ KÖR BİLECEN ÖYLE ARABA KULLANACAN
Adi̇l Daglikan / Adana  
kızlar duruşuma yollar gidişime hasta okadar
Yetiş / Adana  
Bir şoför kendi canınıda tehlikeye sokuyorsa o araçtan hemen inilmelidir.E.Ş
Erhan Şenol / Ankara  
bizim şöförlerle hiç alaksı yok bu yazının... ama çok doğru teşekkürler
Erhan Af / Kayseri  
trafiğe çıkıpta aracı benim gibi kulanamıyorsan trafiğe çıkıpta trafiği rezil etme istanbul da minibüs çüyüm
Zafer Eken / İstanbul Avrupa  
HARİKA BENCE HERKESİN OKUMASI DERS ALMASI GEREKİR
Abdullah Çakmakci / Düzce  
Mükemmel
Abdullah Gebeş / Ankara  
Babalargibi tutana 10 ögüt..
Ayhan Dönmez / Karabük  
ee 10 uzerınden 10 aynen katılıyorum
Gultekın / İstanbul Avrupa  
Babamın ehliyet alırken bana öğrettiği kuralların aynısı ve kesinlikle doğru..
Gülşah Dede / İzmir  
Çok güzel
Mondeo Ramo / Ankara  
10 üzerinden 10
Hızlı Gonzales 19 / Çorum  
YORUM EKLE
Ad Soyad* :
Şehir :
Puan : 5
Mesaj * :
İyi Şoför Direksiyon Trafik

 

Eğitimlerimiz
Hizmetlerimiz
Sponsor Bağlantı
 
" İyi bir şoför, yalnız sürücü belgesi ve gerekli evrakları olan değil, bilgi ve tecrübesi ile özel olandır."