Şoförlük ve araç sürücülüğü dikkat, saygı, beceri, yetenek gerektiren bir meslektir.
Hızla gelişen dünyamızda tüm mesleklerde olduğu gibi karayolu ulaşımında da kalifiye ve nitelikli insan gücünün birinci derecede ki önemi ret edilemez, edilmemeli.
Gelişimin eğitilmiş insan gücüne dönüşümünde şoförün mesleki kimlik edinmesi kaçınılmazdır. Mesleki yönlendirmeler, meslek üzerinde geliştirilmiş programlarla, hizmet sektöründe tercih bakımından önemlidir. Şoför olmanın bir asıl ismi, temel eğitimi ve tanımı olmalı. O zaman şoför ve mesleği anlaşılacaktır.
Taşımacılık sektörü çağdaş normlara ulaştı. Rekabet koşulları değişti. Getirisi, amacı, aracı, kısacası kabuk değiştirdi. Yatırım işletme ve çağdaş bir çehre ile gelişimini sürdürmekte.
Sektörün omurga kısmında şoförlük mesleğinin kalifiye hizmet gücü ve emeği var. Malımızı, canımızı emanet ettiğimiz, yöneten, sorumlu ve güvenli ama sosyal güvencesi, iş güvencesi olmayan çalışma saatleri vb. kısacası mesleğinin adı olmayan şoför.
Şoförler, yalnız araç kullanabilen değil, şoförlüğü iş edinenler, yıllarını yollarla paylaşanlar, insanların dert ortaklığını üstlenenlerdir.
Hiç tanımadığı insanlarla kader birliği edenler, sırtında tonlarca yükün hem hamallığını hem koruyuculuğunu, gerektiğinde muhasebeciliğini yapanlar, kentte, köyde, fabrikada, tarlada, maden ocağında ve ihtiyaç duyulan her işte onlartın yani şoförlerin emeği vardır.
Şoförlük mesleği ve şoförler çok çeşitlilik arz eden hizmet alanlarında hizmet işçileri ve bu geniş büyük işkolunun olmazsa olmazıdır. Tüm şoförlere standart eğitimli ve kalifiye meslek sahibi tanımı kazandırılmalıdır. |