Trafik Polisi
Araç ve yaya trafiğinin sırayla belli bir düzende ve güvenli bir şekilde akmasını sağlamak amacıyla Trafik Polisi'nin vereceği işaret ve yön tayini aşağıdaki gibidir.
Yolun Trafiğe Açık Olması Hali
Trafik polisinin duruş pozisyonuna göre sağ ve sol tarafındaki yollar trafiğe açıktır. Bu duruş pozisyonunda trafik polisi, her iki kolunu veya kollarından birini yere paralel olarak yanlara açık tutmuş olabileceği gibi her iki kolunu aşağıya bırakmış da olabilir.
Yolun Trafiğe Kapalı Olması Hali
Trafik polisinin duruş pozisyonuna göre ön ve arka cephesinde kalan yollar trafiğe kapalıdır. Bu duruş pozisyonunda trafik polisinin her iki kolu veya kollarından biri, yere paralel olarak yanlara açık olabileceği gibi her iki kolunu aşağıya da bırakmış olabilir.
Yolun Bütün Yönlere Kapalı Olması Hali
Trafik polisinin kollarından biri yukarıya kaldırılmış diğeri aşağıya bırakılmış pozisyonda ise, yolun bütün yönlere kapalı olduğu, daha önce trafiğe açık olan yolların kapatılacağı, kapalı olan yolların açılacağı anlamındadır. Bu durumda sürücülerin, trafik polisinin ikinci bir yön değiştirme hareketine kadar beklemeleri gerekir.
Işıklı Trafik İşaret Cihazları
Yaya ve araç trafiğinin düzenli ve güvenilir bir biçimde akışını, araçlarla yayaların yolu sırayla kullanmalarını sağlamak amacıyla belirli yerlere konulan ışıklı trafik işaret cihazlarının anlamı şöyledir;
Kırmızı Işık
Yolun trafiğe kapalı olduğunu ve durma (varsa yaya geçidini kapamamak şartıyla) zorunluluğu olduğunu bildirir. Işığın bulunduğu yerde trafik görevlisi veya ışıklı ok gibi aksini gösteren bir işaret yoksa hiçbir yere hareket etmeden beklenilir.
Sarı Işık
Araçlar ve yayalar için uyarı işaretidir. Kırmızı ışıkla birlikte yanması, yolun trafiğe açılacağını ve sürücülerin hazırlanmasını; yeşil ışıktan sonra yanması, yolun trafiğe kapanacağını, duramayacak durumda olan sürücülerin geçebileceklerini, diğer sürücülerin varsa yaya geçidini kapamamak şartıyla durma zorunluluğunda olduğunu bildirir.
Aralıklarla Yanıp Sönen Sarı Işık
Uyarı anlamında olup bazı yol kavşaklarında, geçitlerde yayaların ve araçların dikkatli geçiş yapmasını bildirir.
Yeşil Işık
Yolun trafiğe açık olduğunu, yandığı sürece durma yapılamayacağını gösterir. Sağa veya sola dönüşlerde yayalara yol verilmelidir.
Aralıklarla Yanıp Sönen Kırmızı Işık
"DUR" işaret levhası anlamındadır. Bu durumda durulur ve trafik kontrol edildikten sonra yolun müsait olması durumunda geçilir.
Işıklı Oklar
Okun gösterdiği yöne dönülüp dönülmeyeceği belirler. Dönüş yapacak sürücüler, ışıklı okun yeşil yanmasını beklemelerini bildirir.
Yaya Figürlü Kırmızı Işık
Yolun yayalara kapalı olduğunu bildirir. Bu ışık yandığı sürece yayalar, yaya geçidini kullanamazlar.
Yaya Figürlü Yeşil Işık
Yolun yayalara açık olduğunu gösterir. Bu ışık yandığı sürece yayalar, yaya geçidini kullanarak taşıt yoluna girebilirler.
Sesli veya Yazılı Işıklar
Araç trafiğine göre yayaların geçişlerini düzenler ve sesli veya yazılı mesaja göre hareket edilmesini ister. |