Ülkemizde Şoförlük
Türkiye’de şoförlük, temeli Osmanlı İmparatorluğu döneminde atılmış köklü bir meslek. Türkiye’ye ve İstanbul’a ilk otomobil, Meclis-i Mebusan’da Basra Milletvekili olarak bulunan Zehirzade Ahmet Efendi tarafından getirilmiştir.
Devrin Padişahı II. Abdülhamit, tüm endişelerine rağmen, aynı zamanda Irak’ta hurma kralı olarak tanınan Zehirzade Ahmet Efendi’nin ricasını kırmamış, kendisine bir otomobil getirmesi için izin vermiştir.
Avusturya’da yapılmış, tahta jantlı ve dolma lastikli bir otomobildi bu. Elbette, bu otomobil İstanbul’a getirildiği zaman yer yerinden oynamış, pek çok İstanbullu, atsız olarak hareket edebilen bu aracı görmek için yollara dökülmüş. Yine o döneme ait belgelerden anlıyoruz ki, bu otomobil çok gürültü çıkardığı için ve hızlı gittiği için bazı şikâyetler de vuku bulmuş.
Bugünden bakınca tabi ki son derece düşük bir hız, saatte 25 kilometre. Ancak o dönem için son derece yüksek bir hız olduğunu söyleyebiliriz. Bu ilk otomobilin ardından öncelikle ordu için toplu olarak otomobiller satın alındığını da biliyoruz.
Bir Fransız eğitmen öncelikle birkaç vatandaşımızı şoför olarak eğitiyor. Bu eğitimden geçenlerden biri de İskender Doğutuna. İstanbul Şoförler ve Otomobilciler Cemiyeti’nin kuruluşu onun döneminde gerçekleşiyor. |