Özel Şoför.NET 'te Kayıtlı
25716 Kişi Olduk.
Siz de aramıza katılın
 
Üye Ol | Şifremi Unuttum
  Ana Sayfa Hakkımızda Şoförlerimiz Şoför İş İlanları İletişim

Türkiye'nin İlk ve Tek En Büyük
Özel Şoförler Platformuna Hoşgeldiniz

Özel Şoför Arıyorum

Şoförüm İş Arıyorum

Şoför Ara
Şoför
İl
Yaş
Deneyim
SRC Belgeleri
Psikoteknik Belgesi
Şoför Ara Formu Temizle
Resim Galerisi
Sponsor Bağlantı
E-Bülten
Özel Şoförlük
Trafik Mevzuatı
Güvenli Sürüş        

Güvenli sürüş, bir aracın, içindeki yük ve yolcu ile beraber kazasız sorunsuz, çevredekilere de zarar vermeden, bir noktadan bir noktaya götürülmesidir. Güvenli sürüşün birçok etkeni olmasına rağmen, en önemli faktör sürücünün bizatihi kendisidir.

Trafikte Yapılan Yanlışlar Ve Sonuçları

Güvenli sürüşün en önemli gereklerinden biri “Defansif Sürüştür”.

Defansif Sürüş; probleme girmeden, hep bir an sonrasını ve olayını hesaplamak, futboldaki gibi defansa dayalı hareket ederek, gol yemeden maçı bitirmeyi garanti etmek demektir.

Güvenli sürüşe özellikle ticari araç kullanan sürücüler açısından bakınca, güvenlik daha araç yüklenmeden, yola çıkmadan başlıyor;

-Yüke uygun araç seçilmeli,
-Taşıma sınırları aşılmamalı,
-Yük dengeli yüklenmeli ve sıkıca bağlanmalıdır, çevreye zarar vermeyecek şekilde üzeri kapatılmalıdır.

Tüm bunlar düşünüldüğünde yükü, şoförü, aracı, güzergâhı iyi bilmesi ve seçmesi gereken ulaştırma büro sorumlusuna, baştan önemli bir görev düştüğünü görüyoruz.

Şoföre gelince; uyuşturucu, alkol alarak, yorgun ve uykusuz olarak kesinlikle araç kullanmamalıdır. Araç kullanma süreleri aşılmamalı, dinlenme sürelerine uyulmalıdır. Sağlık koşulları her açıdan uygun olmalıdır.  Şoförün psikolojisi iyi, moral motivasyonu ve bilgi, becerisi tam olmalıdır.

Araç ile ilgili bakımlar, ayarlar zamanında yapılmalı, eskiyen parçalar orijinalleri ile değiştirilmelidir. Lastik diş derinliği, havaları standartlara uygun olmalıdır.

Sürücü yola çıkmadan yol, hava ve güzergâh ile ilgili bilgiler almalı, gideceği noktayı yola çıkmadan harita ve diğer kaynaklar ile etüt etmeli, sürüş esnasında yola olan dikkatini hiç bir şeyin dağıtmasına izin vermemelidir. Konsantrasyon son derece önemlidir.

Sürücünün oturduğu mahalde iyi bir oturuş pozisyonu elde etmesi çok önemlidir. Direksiyon tutuşu ve görüş açıları, ayna ayarları daha hareket etmeden gözden geçirilmelidir. Sürücünün tüketeceği yiyecek ve içecekler kendine uyku, uyuşukluk vermeyecek şekilde olmalıdır, uyku ve ağırlık verici ilaçlardan da kaçınılması gerekir.

Emniyet kemerleri artık ticari araçlarda da bulunmaktadır, takılmalıdırlar. Seyir halinde cep telefonu kullanılmamalıdır. Araç iç ısısı yaz ve kış klima ve kalorifer yardımı ile 20 dereceye ayarlanmalıdır.

Hava koşulları; yağmurda aracın silecekleri uygun pozisyonda çalışmalı lastikleri iyi olmalıdır. Silecek suyu yola çıkmadan kontrol edilmesi gerekenlerdendir. Takip mesafesine uyulmalıdır. Özellikle yağmurlu havalarda, ıslak ve kaygan zeminde, karlı buzlu yollarda artırılmalıdır. Birden ortaya çıkan yağmurda kayganlığın daha da artacağı ve reflekslerin yağış ortamına uyum sağlama süreci unutulmamalıdır.

Kar ve buzda ya kar lastiği ya da zincir kullanılmalıdır. Fren mümkün olduğu kadar az ve yumuşak kullanılmalıdır. Ani vites küçültülmemelidir bu eylemde motor frenini devreye sokarak kaymanın artmasına yardımcı olur.

Bu gibi yol şartlarında düşük vites ve düşük hızlarda gidilmelidir. Viyadük ve köprülerde, sulama yapılan yerlerde kayganlık fazladır, buralarda diğer yollardan önce donma olabilir.

Yol sathı sürekli dikkat edilmesi gerekenlerdendir. Karşıdan güneşin geldiği sürüşlerde  gözlere zarar vermeyen güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Siste sis lambaları kullanılmalı, çok yoğun siste araç kullanılmamalıdır.

Sürüş esnasında; eğimli yollarda, vites boşa alınmamalıdır, dizel araçlarda gaz pedalına basılmadığı sürece zaten pompanın tüketimi rölanti tüketimidir. Mutlaka viteste inilmelidir.

Sürücüler virajlara girmeden hız azaltarak, vites küçülterek merkez kaç kuvvetinin savurma etkisinden kaçınmış olacaklardır. Virajın içinde ani fren yapılmasının da,  savrulmaya  neden olduğu unutulmamalıdır. Çukur ve tümsekleri hız azaltarak dikkatli geçmelidir.

Otoyollarda her açıdan  daha dikkatli davranılmalı, geniş ve rahat yollar diye fevri hareket edilmemelidir. Karayollarında başkalarının yaptığı hareketlere sinirlenmemeli, onlardan etkilenip sürüş güvenliği tehlikeye atılmamalıdır. Unutmayın  üç “S” kuralı; sinirlenme - sakin ol - sabırlı ol.

Hız sınırlarına uyulmalıdır. Şerit kullanım kurallarına dikkat edilmeli, ağır araçlar sağ şeritten gitmelidir.  Kavşaklara yaya ve okul geçitlerine, demiryolu geçitlerine, yapım bakım çalışmaları yapılan yerlere tünellere, köprülere, tepe üstlerine, virajlara gelirken mutlaka hız azaltılmalıdır. Buralardan dikkatli ve kurallara uygun geçilmelidir.

Her zaman ani fren ve ani direksiyon hareketlerinden sakınılmalıdır. Sollamalar kurallara uygun ve riske girmeden yapılmalıdır. İşaretlere, kurallara harfiyen uyulmalıdır. Yayalar her an her yerden çıkabilir, tüm yayaların zihinsel özürlü, duyma veya görme özürlü olabileceği unutulmamalıdır.

Işık düzeni yasalara uygun ve sağlıklı olmalıdır. Gece şartlarında karşıdan gelen sürücünün gözlerini rahatsız etmemek için normal şartlarda yakını gösteren ışıklar tercih edilmelidir. Duraklama ve park sakıncalı ve yasak olan yerlere yapılmamalıdır. Araçlar arızalandığı veya kaza yaptığı zaman mutlaka reflektörlerle işaretlenmelidir.

İnsanlar arası etkileşimin hat safhada olduğu trafik ortamında, birbirimize saygı trafiğin Abc’ si dir. Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz: İnsan sağlığı bu dünya üzerindeki en önemli unsurdur. Binlerce insanımızın kaybedildiği, birçoğunun yaralanıp sakat kaldığı, yüklü maddi hasarın meydana geldiği trafik ortamında, Güvenli Sürüş ne kadar önemli unutmayacağız. Probleme girmeden defansif sürüşle yüzlerin gülmesini sağlayacağız.

Mustafa  PALAZ
İleri sürücülük Dersleri Uzm.Öğt.

        
Okunma Sayısı : 48001
YORUMLAR
Henüz Kimse Yorum Yapmamış.. İlk Yorum Yapan Siz Olun !
YORUM EKLE
Ad Soyad* :
Şehir :
Puan : 5
Mesaj * :
Güvenli Sürüş Trafikte Defansif Sürüş Araç Kullanma Şoförün Psikolojisi Araç İle İlgili Bakımlar Direksiyon Ticari Araçlar Sürüş Esnasında Otoyol Sürüş Güvenliği

 

Eğitimlerimiz
Hizmetlerimiz
Sponsor Bağlantı
 
" İyi bir şoför, yalnız sürücü belgesi ve gerekli evrakları olan değil, bilgi ve tecrübesi ile özel olandır."