Özel Şoför.NET 'te Kayıtlı
25724 Kişi Olduk.
Siz de aramıza katılın
 
Üye Ol | Şifremi Unuttum
  Ana Sayfa Hakkımızda Şoförlerimiz Şoför İş İlanları İletişim

Türkiye'nin İlk ve Tek En Büyük
Özel Şoförler Platformuna Hoşgeldiniz

Özel Şoför Arıyorum

Şoförüm İş Arıyorum

Şoför Ara
Şoför
İl
Yaş
Deneyim
SRC Belgeleri
Psikoteknik Belgesi
Şoför Ara Formu Temizle
Resim Galerisi
Sponsor Bağlantı
E-Bülten
Özel Şoförlük
Trafik Mevzuatı
İleri Sürüş Teknikleri        



Buzlu Zeminde Araç Kullanımı


Kış şartlarını gördüğümüz zaman mutlaka hızımızı azaltmalıyız. Çünkü artık tutunma çok az. Özellikle kışın don olacağını düşünürsek hava şartları sertleştiği zaman daha da riskli bir zemin bizi bekler.



Fren Mesafesi


Böyle durumlarda yapılacak tek şey hızımızı mutlaka aşağı çekmek ve takip mesafemizi artırmak. Çünkü frene bastığımızda zeminde tutunma olmayacağı için durma mesafemiz bazen iki katına kadar çıkabilir.

Dolayısıyla öndeki araca yaklaşmayarak, arkamızdan gelen ve bize yaklaşan araç var ise sağ şeride geçerek bizi geçip gitmesine izin verilmelidir.

Buzlu zeminde ve yüksek hızda önünüze ani bir engel çıktığı an artık yapacak hiçbir şey kalmamış demektir. Frene de bassanız, aracınızın ABS sistemi dahi olsa o engelden kaçma şansı çok düşüktür. Onun için kaygan ve buzlu zeminlerde mutlaka çok yavaş gidilmelidir.

Yağmurlu Zeminde Araç Kullanımı

Yazın araç kullanan sürücüler zemin ıslak ve kaygan olmadığı için daha kısa mesafede durma alışkanlıkları elde ederler. Ancak özellikle İstanbul trafiğinde yağmur düştüğü an birçok trafik kazası olur.

Sürücüler kuru zemine alıştıkları ve yakın takip yaptıkları için yağmur, kar, buz veya mıcır nedeniyle kayganlaşan yollar tehlike yaratır. Böyle zeminlerde fren mesafesi uzayacağı için kazalar kaçınılmaz hale gelir.

Takip Mesafesi

Yağmurlu ve kaygan zeminli şartlarda fren mesafesinin de uzayacağı unutulmamalı ve bu nedenle muhakkak takip mesafesini artırarak öndeki araç takip edilmelidir.

Yağmurlu havalarda yollardaki altyapı eksikliği nedeniyle göllenmeler olabiliyor. Şayet bu göllenmelere hızlı bir şekilde girilirse aracın lastiğiyle yolun teması su nedeniyle kesiliyor. Buna “aquaplaning” yani su üzerinde yüzmek deniyor.

Yoldaki Su Tehlikesi

Böyle bir anda yapılacak hiçbir şey kalmıyor. Sadece sudan sağlıklı bir şekilde çıkmak için dua edeceksiniz. Gaz, fren veya direksiyonla ilgili herhangi bir işlem yapılmamalı.

Araç zaten ağırlık istikametine gideceği için direksiyonun son noktasındaki çevirme pozisyonu ne ise sudan o şekilde geçilmesinde yarar var.

Yakıt Tasarrufu

Yakıt tasarrufu sağlamak için öncelikle trafiğin yoğun olduğu saatlerde trafiğe çıkmamak tabii ki temel prensip. Gidilecek istikamete doğru, boş olduğu bilinen yan yollar varsa kullanmakta yarar var.

Erken saatlerde yola çıkmak benzin tasarrufunun birinci maddesi olarak gündeme gelebilir. Trafiğin daha sakin olduğu yolları seçmenin yanı sıra, dur kalk yapmamak, sık sık vites ve şerit değiştirmemek de yakıt tasarrufunu sağlayacak en önemli etkenlerdir.

Her dur kalkta devir saati yükseleceğinden yakıt tasarrufu da söz konusu olmayacaktır. Özellikle şerit değiştirirken gaza ve frene sık sık basma ve bırakmak, aracın hızını sürekli azaltıp artırmak benzin tasarrufunu göz ardı edeceğimiz bir kullanış şeklidir.

Boşta Gitmek

Yokuş aşağı inerken veya araç hareket halindeyken vitesi boşa almak bize kesinlikle benzin tasarrufu sağlamıyor. Çünkü yeni nesil araçlarda ayağınızı gazdan kaldırdığınız zaman, araç sizin yapacağınız benzin tasarrufunu kendisi otomatik olarak sağlıyor. Yani aracınızı boşa atarsanız, benzin tasarrufu yerine benzini harcamaya devam ediyorsunuz demektir.

Lastikler


Araçlarda yakıt tasarrufu sağlayacak önemli etkenlerden bir tanesi de lastik basıncıdır. Düşük havalı lastikler sürtünmeyi artıracağı ve araç zor ilerleyeceği için yakıt tasarrufu artacaktır. Dolayısıyla lastik havasının fabrika değerlerinde olmasında yarar var.

Lastiklerin Profil Derinliği

Lastiklerimizin profil derinliği 3 milimetrenin altına inmemeli. Çünkü bu ölçünün altındaki lastiklerin artık tutunmayla ilgili problemleri başlamış demektir. Frene bastığınız zaman da fren mesafesi uzayacak ve güvenli sürüş sağlamanızı engelleyecektir.

Yaz ve Kış Lastikleri

Lastiklerin yaz ve kış mevsim şartlarına göre tercih edilmesinde büyük fayda var. Çünkü sizi ve aracınızı yola bağlayan tek şey çok küçük yüzeylere sahip lastikler.

        
Okunma Sayısı : 65355
YORUMLAR
Bunlara uyan şoför arkadaşlar her zaman can mal güvenliklerini korurlar ve karşı tarafada zarar vermezler. Lütfen trafik kurallarına uyalım. Herkese kazasız belasız iyi sürüşler dilerim.
Bülent Ay / Ankara  
YORUM EKLE
Ad Soyad* :
Şehir :
Puan : 5
Mesaj * :
Araç Kullanımı Fren Mesafesi ABS Sistemi Sürücüler İstanbul Trafiği Trafik Sürücü Takip Mesafesi Aquaplaning Aracın Hızı Lastikler Araçlarda Yakıt Tasarrufu Güvenli Sürüş

 

Eğitimlerimiz
Hizmetlerimiz
Sponsor Bağlantı
 
" İyi bir şoför, yalnız sürücü belgesi ve gerekli evrakları olan değil, bilgi ve tecrübesi ile özel olandır."