Özel Şoför.NET 'te Kayıtlı
25728 Kişi Olduk.
Siz de aramıza katılın
 
Üye Ol | Şifremi Unuttum
  Ana Sayfa Hakkımızda Şoförlerimiz Şoför İş İlanları İletişim

Türkiye'nin İlk ve Tek En Büyük
Özel Şoförler Platformuna Hoşgeldiniz

Özel Şoför Arıyorum

Şoförüm İş Arıyorum

Şoför Ara
Şoför
İl
Yaş
Deneyim
SRC Belgeleri
Psikoteknik Belgesi
Şoför Ara Formu Temizle
Resim Galerisi
Sponsor Bağlantı
E-Bülten
Özel Şoförlük
Trafik Mevzuatı
Kitabın Adı Şoförün Dünyası        


“Şoförün Dünyası” adlı kitap yazan Ahmet Yanar, “Bu sözler şoförlerin gönüllerinden kopan duygu selinin ifadesidir. Cem Yılmaz ile yeniden gündeme gelen şoför edebiyatı unutulmamalı, aksine yaşatılmalı” dedi.

Trafik güvenliğini tehlikeye attığı gerekçesiyle kanunla yasaklanan, ancak özellikle ticari taşıt kullanan şoförlerin vazgeçemediği yazılar, Ahmet Yanar tarafından kitaplaştırıldı.

Mersin’in Erdemli ilçesi bir lisesinde görev yapan ve bir süre önce yolculukları sırasında derlediği “şoför edebiyatı” örneklerini “Şoförün Dünyası” adlı kitabında toplayan araştırmacı-yazar Ahmet Yanar, bu sözlerin aynı zamanda kültürel bir değer olduğunu savundu.

Ahmet Yanar, ünlü şovmen Cem Yılmaz’ın, bir televizyon reklamında, “Asfalt ağladı” şeklinde sözüyle yeniden gündeme gelen şoför edebiyatının unutulmaması, aksine yaşatılması gerektiğini ileri sürerek, “Bu sözler, şoförlerin gönüllerinden kopan duygu selinin ifadesidir” dedi.

Konuşmalarında araçlarını, yolu ve trafik durumunu bütünleştiren şoförlerin, araçlarına yazdıkları yazılar ve betimlemeleri ile gizli dünyalarını yansıttıklarını kaydeden Yanar, şunları söyledi;

“Bu sözler, şoförlerin iç dünyalarını, toplumla olan beşeri münasebetlerini dile getiriyor. Yakın bir gelecekte bu sözler hafızalardan silinecek, anılarımızda kalacak ve bir süre sonra da unutulacaktır.

Günümüzde yeni yetişen şoförlerimiz bu tür yazılara artık rağbet etmiyorlar. Yasaklamalara rağmen, araçlarına oto sözleri yazan şoförlerimiz de var. Onlar, bu geleneğin devamını sağlıyorlar.”

Ahmet Yanar;

“Cesaretin ölçüsü ölmek değil yaşamaktır”,
“Artırma hızını, yetim korsun kuzunu”,
“Rahmetli de sollardı”,
“Son durak kara toprak”,
“Solladın da ne oldu”,
“Hatalı sollama, acı haber yollama” gibi sözlerin de şoförlere aslında trafik kurallarına uyma konusunda uyarı niteliği taşıdığını belirterek, şunları kaydetti;

“Bu sözlere sadece (argo) olarak bakmamak gerekir. Bunlar, şoförlerin kendilerini kontrolden başka bir şey değildir. Şoförlerin ömürleri hep yollarda geçtiği için içleri gurbet hasretiyle doludur. Onların yüreği insan sevgisiyle doludur.

Onlar, hayat felsefelerini, duygu ve düşüncelerini, insan sevgilerini, aşklarını, cömertliklerini, çalışkanlıklarını, kıskançlıklarını samimi bir lisanla dile getirirler. Hem de nerede, araçlarının arkasında. Anlatımları o kadar etkileyicidir ki, bu sözleri unutmak mümkün değildir.”

Ahmet Yanar;

“Alın teri bilek zoru, Allah’ım sen bizi koru” veya,
“Âşıksan vur saza, şoför sen bas gaza”,
“Yol verin şaşkına, gitsin Allah aşkına”,
“Yollar hızıma, kızlar duruşuma hasta”,
“Gönlünde yer yoksa bana güzelim, merak etme ben ayakta da giderim” gibi sözlerin de kafiyeleri ile dikkati çektiğini belirtti.

        
Okunma Sayısı : 30192
YORUMLAR
Henüz Kimse Yorum Yapmamış.. İlk Yorum Yapan Siz Olun !
YORUM EKLE
Ad Soyad* :
Şehir :
Puan : 5
Mesaj * :
Şoförün Dünyası Şoför Şoförler Şoför Edebiyatı Trafik Güvenliği Ticari Taşıt Şoförlerin İç Dünayaları Şoförlerimiz

 

Eğitimlerimiz
Hizmetlerimiz
Sponsor Bağlantı
 
" İyi bir şoför, yalnız sürücü belgesi ve gerekli evrakları olan değil, bilgi ve tecrübesi ile özel olandır."