Özel Şoför.NET 'te Kayıtlı
25728 Kişi Olduk.
Siz de aramıza katılın
 
Üye Ol | Şifremi Unuttum
  Ana Sayfa Hakkımızda Şoförlerimiz Şoför İş İlanları İletişim

Türkiye'nin İlk ve Tek En Büyük
Özel Şoförler Platformuna Hoşgeldiniz

Özel Şoför Arıyorum

Şoförüm İş Arıyorum

Şoför Ara
Şoför
İl
Yaş
Deneyim
SRC Belgeleri
Psikoteknik Belgesi
Şoför Ara Formu Temizle
Resim Galerisi
Sponsor Bağlantı
E-Bülten
Özel Şoförlük
Trafik Mevzuatı
Karayollarında Araç Kullanma Yasağı        


Uyuşturucu ya da keyif verici maddeleri almış olanlar ile alkollü içki almış olması nedeniyle güvenli sürme yeteneklerini kaybetmiş kişilerin karayolunda araç sürmeleri yasaktır.

Bu hükme uymayan sürücüler araç kullanmaktan men edilir.

Sürücü ve yolcular toplu taşıma araçlarında sigara içemez. Bu araçlarda sigara içilmesi ve içirilmesi halinde para cezasıyla cezalandırılır.

Uyuşturucu ya da keyif verici madde almış olarak araç kullananlar para ve hapis cezasıyla cezalandırılırlar ve sürücü belgeleri süresiz olarak geri alınır.

Taksi ya da dolmuş otomobili, minibüs, otobüs, kamyon ve çekici gibi araçlarla kamu hizmeti, yük ve yolcu taşımacılığı yapan sürücüler ile resmi araç sürücüleri, alkollü içki almış olarak bu araçları süremezler.

Yönetmelik ile belirlenen miktarların üzerinde alkollü araç kullandığı tespit edilen sürücülerin, birinci defada (3) ay, ikinci defada (1) yıl süreyle sürücü belgeleri ellerinden alınır. Üçüncü defa tekerrürü halinde, bu sürücüler (1) ay hapsolunurlar.

Psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzman muayenesi sonrası (5) yıl geçtikten sonra uygun olanlara sürücü belgesi iade edilir. Uygun olmayanlara ise sürücü belgesi verilmez.

Alkollü olarak ölümlü ya da yaralamalı trafik kazasına neden olunması halinde ağır kusurun varlığı kabul edilir. Bu sürücüler ayrıca para cezasıyla da cezalandırılırlar.

Sürücü belgesi olmayanların karayollarında araç sürmeleri veya sürmelerine izin verilmesi yasaktır.
Sürücü belgesi sahiplerinin de, sürmeye yetkili oldukları araçlar dışındakileri sürmeleri yasaktır.

Araç Kullanma Süreleri

Ticari amaçla yük ve yolcu taşıyan motorlu taşıt sürücülerinin veya bir yarar karşılığı sürücülük yapanların 24 saatlik herhangi bir süre içinde; toplam olarak 9 saatten ve devamlı olarak 5 saatten fazla araç sürmeleri yasaktır. Bunların 5 saatlik devamlı sürmeden sonra en az 30 dakika dinlenmeleri mecburidir.

Sürme süresi, sürücünün motor çalıştığı sürece direksiyonda geçirdiği zamandır. 30 dakikadan az olan durma ve dinlenmeler bu süreye dâhildir.

Dinlenmelerin araç dışında yapılması mecburidir. Ancak yapılışlarında özel dinlenme yeri ayrılmış olan araçlar ile sürücünün rahatça uyuyabileceği şekilde bölümleri bulunan araçlarda, gerekli tedbirler alınarak uygun yerlerde dinlenilebilir.

Çalışma, Sürme ve Dinlenme Sürelerinin Tespiti

Kamu hizmeti yük ve yolcu taşıması yapan araç işletenleri ile bu araçları sürenlerden;

Araç İşletenlerin;

Otobüs, kamyon ve çekicilerde takograf cihazı bulundurmaları ve bunların işler durumda olmalarını sağlamaları,

Trafiğe çıkardıkları taşıtların cins ve plakalarını, sürücülerin kimler olduğunu, işe çıkış yer, gün ve saati ile gidilecek yeri kaydettikleri bir defter veya liste düzenleyerek kayıtlarını tutmaları,

Yük ve yolcu nakliyatı yapan kuruluş yetkilileri sürücülerinin çalışma sürelerini ve bu süre içersindeki kural dışı hareketlerini izlemeleri ve kuralları ihlal etmeyi ihtiyat haline getiren sürücüleri eğitmeleri ve bu konuda önleyici tedbirler almaları,

Şehirlerarası yük ve yolcu nakliyatı yapan araç sürücülerinin bu yönetmeliğin öngörmüş olduğu çalışma sürelerini göz önünde bulundurmak suretiyle, devamlı (5) ve zaman zaman dinlenerek (9) saat araç kullanma süreleri dolan sürücülerin gideceği yer ve güzergâhların dikkate alınması ve buna göre uğrayacağı il, ilçe veya durak yerlerinde yedek sürücülerin hazır bulundurulması mecburidir.
Sürücü çalışma belgesi olmayanlara taşıt teslim etmeleri yasaktır.

Taşıt Sürücülerinin;

Sürücü çalışma belgesi almadan işe başlama, işi bırakma ve dinlenme yeri ve süresi işlenmeden ve yanlarında bulundurmadan araç sürmeleri,

Zorunlu olduğu halde takografı bulunmayan ve takografları işler durumda olmayan taşıtları trafiğe çıkarmaları, yasaktır.

Sürücü Çalışma Belgesi

Kamu hizmeti yük ve yolcu taşıtı kullanan sürücülerin sürücü çalışma belgeleri hakkında aşağıdaki esas ve usuller uygulanır.

Belge Şekli


Basımı ve dağıtımı Maliye ve Gümrük Bakanlığı'nca sağlanan bu belge ciltli, cebe sığacak büyüklükte bir yıllık araç kullanma sürelerinin işlenebileceği hacimde olacaktır.

Belgenin Verilmesi

Sürücü çalışma belgeleri, isteklinin sürücü belgesinde yazılı olan ikametgah veya iş yerinin bulunduğu adresteki tescil kuruluşunca esnaf siciline veya ilgili esnaf kuruluşuna kayıtlı olduğunu ispat etmesi şartıyla verilir.

Zayi edilmesi halinde yenisi verilir. Ancak, birden fazla zayi edenler hakkında inceleme, araştırma ve gerekirse soruşturma yapılır.

        
Okunma Sayısı : 59244
YORUMLAR
Ne yazıkki kimse olayın bilincinde değil. Fazla hızlı gidersem kendime, alkol almışsam kendime bana bişey olmaz diye diye terör gibi ölüm yaşıyoruz.
Kudret / Adıyaman  
YORUM EKLE
Ad Soyad* :
Şehir :
Puan : 5
Mesaj * :
Karayollarında Araç Kullanma Yasağı Araç Kullanma Yasağı Araç Kullanma Araç Sürücü Araç Kullanma Süreleri Çalışma Sürme ve Dinlenme Süreleri Araç İşletenler Taşıt Sürücüleri Sürücü Çalışma Belgesi

 

Eğitimlerimiz
Hizmetlerimiz
Sponsor Bağlantı
 
" İyi bir şoför, yalnız sürücü belgesi ve gerekli evrakları olan değil, bilgi ve tecrübesi ile özel olandır."