Özel Şoför.NET 'te Kayıtlı
25728 Kişi Olduk.
Siz de aramıza katılın
 
Üye Ol | Şifremi Unuttum
  Ana Sayfa Hakkımızda Şoförlerimiz Şoför İş İlanları İletişim

Türkiye'nin İlk ve Tek En Büyük
Özel Şoförler Platformuna Hoşgeldiniz

Özel Şoför Arıyorum

Şoförüm İş Arıyorum

Şoför Ara
Şoför
İl
Yaş
Deneyim
SRC Belgeleri
Psikoteknik Belgesi
Şoför Ara Formu Temizle
Resim Galerisi
Sponsor Bağlantı
E-Bülten
Özel Şoförlük
Trafik Mevzuatı
Ambulans Şoförlüğü        

Avrupa'da sağlık hizmetinde kaliteyi belirleyen teknik elemanlar ciddi bir eğitim sürecinden geçmektedir. Ülkemizdeki eğitim ise yetersiz olduğunu söyleyen uzmanlar "Örneğin, ehliyeti olan herkes ambulans şoförü olmamalı" diyor.

Sağlık hizmetinde tüm ekibin donanımlı, hızlı ve doğru sonuç için yönlendirilebilir olması, sağlık hizmetinin kalitesinde önemli rol oynuyor. Sağlık hizmetleri sadece hekimlerin veya hemşirelerin üzerine yığılamaz 'teknik eleman' kavramının sağlık hizmetlerinde kalite belirleyici olduğunu görmek gerekir.

Eskiden alaylı olarak tanımladığımız kişiler hastanelerde çeşitli işleri yürütmekteydi. Ancak donanımın teknoloji ile birleştiği noktada eğitim şart oldu. Kimden ne öğrendiği tanımlanamayan kişilerin sağlık adına iş yaptığı dönem artık kapandı. Nobel ödüllerinin bile ekiplere verildiği günümüzde, 'ben' egosu ile iş bitirme neredeyse imkânsız oldu.

Konu sağlık olduğunda ise teşhisten tedaviye uzanan sürecin tamamında takım çalışmasının önemi daha da artıyor. Hastanın ya da hizmet alıcının sağlık kurumuna girdiği andan, hizmet ihtiyacının sonlandığı çıkış noktasına kadar sistemin içinde çalışan, hastayı selamlayan, yönlendiren, hekime veya laboratuara götüren ve hastaya tıbbi anlamda destek veren tüm ekip, teknik elemandır ve teknik eleman, sağlık hizmetinin kalitesinde kilit rol oynar.

Ambulans Şoförünün Önemi

Teknik eleman yetersizliği sağlık hizmeti alımını, yani teşhis ve tedavi sürecini aksatıyor ve hizmet kalitesini düşürüyor. Gelişmiş ülkelerde teknik elemana büyük önem verilmektedir. Ambulans şoförlüğü buna bir örnektir. Ehliyeti olan herkes ambulans şoförü olmamalı.

Gelişmiş batı ülkelerinde teknik elemanların eğitim ve öğretim süreçleri için çok ciddi programlar hazırlanıyor ve yaptırım niteliğinde yasal düzenlemelere gidiliyor. Görev tanımı belirlenmiş olan çalışanlara sorumluluklar veriliyor. Örneğin, bir ambulans şoförü kimdir, nasıl olmalıdır ve ne iş yapar? Ambulans şoförünün özellikleri ve çalışma şartları yasal prosedüre göre belirleniyor.

Yani ehliyet sahibi olan, herhangi bir araç sürücüsü asla bu işe soyunamıyor. Çünkü işin ucunda sağlık vardır. Ülkemizde ise salt sürücüler bu işi bugüne kadar taşımışlardır. Unutulmamalıdır ki bilgi beceri ile tamamlanır, beceri de bilgi ile donatılırsa ancak o zaman başarı ve kalite yakalanmış olur.

Avrupa ülkelerinde ambulans şoförleri nasıl belirleniyor, nasıl bir eğitimden geçiyor?
Türkiye’de nasıl bir prosedür uygulanıyor ve sürücü belgesi olan herkes istediği zaman ambulans şoförü olabiliyor mu?

ABD ve Kanada’da ambulans şoförlerinin tamamı paramedik (Hastane dışında acil hasta ve yaralılara müdahale eden, gerektiğinde ambulans sürücülüğünü de yapan profesyonel sağlık personeli) olarak eğitim görmüş personeldir. Avrupa ülkelerinin büyük bir çoğunluğunda, ambulans şoförü olmak için 6 aylık bir ilk yardım kursu gerekiyor. Almanya, Fransa ve Hollanda’da çoğunlukla paramedikler ambulans şoförlüğü yapıyor.

Türkiye'de ise Ambulanslar ve acil sağlık araçları ile ambulans hizmetleri yönetmeliğinin 4. maddesinde, ambulans şoförü; 'Kullanacağı araca uygun sürücü belgesine sahip, temel ilkyardım eğitimi sertifikası almış personel' olarak tanımlanıyor. Ancak bu tanımlama muğlâk olduğu için pratikte sıkıntı yaşanıyor.

Ambulans şoförü kavramı birçok ülkede yok, ancak bazı ülkelerde standart olarak uygulanıyor. Hollanda ve Fransa ambulans şoförü çalıştıran ülkelere örnektir.

Şoförden özellikle kenti iyi tanıması bekleniyor, taksi şoförlüğü tecrübesi yararlı oluyor. Eğitim olarak da genellikle 40 saatlik ileri ilkyardım eğitimi uygulanıyor. Bu, ABD'de 'first responder' denilen ve itfaiyeci, polis gibi mesleklere verilen standartta oluyor.

Ambulansı daha çok eğitim almış bu kişiler kullanıyor. Sonra isterse çalışarak veya çalışmadan doğrudan 2. ve 3. kademe eğitimlere devam ediyor. Böylece ambulanstaki pozisyonu yükseliyor, acil tıbbi girişimleri daha fazla üstleniyor. Ancak bu şekilde daha fazla eğitim almış kişiler de ambulansı sürebiliyor. Yani polis veya itfaiyede olduğu gibi ambulans personeli, ambulansta eğitimiyle orantılı olarak her işi yapabiliyor.

Türkiye'de ise ambulansta şoför bulundurma zorunluluğu kaldırıldı. İsteyen özel ve kamu ambulansları şoför çalıştırabilir. Bu şoför, Sağlık Bakanlığı onaylı temel ilkyardım eğitiminde başarılı olmak zorundadır.

Ancak isteyen özel ve kamu kurumu, meslek lisesi veya meslek yüksekokulu mezunu ambulans personelinden de ambulansı kullanmasını isteyebilir. Çünkü yönetmelik buna uyumludur.

Ambulans kazaları veya hastanın sedyeden düşürülmesi gibi olayların sık yaşandığını belirten uzmanlar, şoför adaylarının belirli bir eğitimden geçirilmesiyle bu tür olumsuzlukların engellenebileceğini söylüyor.

Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliği; sadece 2 günlük bir kursla alınan temel ilkyardım eğitimi sertifikası ve uygun sürücü belgesine sahip olan herkesin ambulans şoförlüğü yapabilmesini öngörüyor.

Ambulanslarda görev yapan ilk yardım ekibinin ayrılmaz bir üyesi olan şoförlerin, ileri sürüş tekniklerini içeren bir eğitime tabi tutulması, ambulans kazalarının daha az görülmesini; özellikle hasta taşıma tekniklerini içeren daha detaylı bir ilk yardım eğitimi alması ise hastanın sedyeden düşürülmesi gibi istenmeyen olayları azaltacaktır.

Üç kişiden oluşan ambulans ekibinde zaman zaman şoförlerin de hastaya müdahale etmek zorunda kaldığı görülmektedir. Bu durum, 2 günlük temel ilkyardım eğitimi yerine daha ileri seviyede bir ilk yardım eğitimi almaları gerektiğinin göstergesidir.

Tüm dünya ambulans şoförü olarak, acil tıp teknisyeni veya paramedikleri çalıştırırken, ülkemizin de aynı şekilde uygulamaya geçmesi gerekir. Bazı uzmanlar ise Türkiye'nin ambulans hizmetlerinde, hem ambulans kalitesi hem de personel eğitimi yönünden Avrupa ülkelerine kıyasla iyi bir düzeyde olduğu görüşündeler.

Zor hava ve yol koşullarında kazalar olur ve her kazaya ambulans gider. Dolayısıyla ambulansın kaza yapması mümkündür ve başka ülkelerde de bu sorun vardır. Bu nedenle ambulanslar, kaza yapsa da personel ve hastanın mümkün olabildiğince korunması için güvenlik standartları geliştirilmektedir. Ülkemizde de modern güvenlik standartları kullanılıyor ve ambulans kazaları diğer ülkelere oranla çok fazla değil.

Sağlık Bakanlığı, hem kamu hem de özel ambulans personeli için hizmet içi eğitimleri zorunlu tutmuştur. Burada hem sedyeden hasta düşürmeyi önleyen tıbbi eğitimler hem de kazaları azaltmayı hedefleyen güvenli sürüş eğitimleri söz konusudur.  Bu eğitimler, ülke genelinde yaygın olarak uygulanıyor. Bu eğitimler sayesinde de olumsuz olaylar önemli ölçüde azalmıştır.

Sonuç olarak ülkemizde ambulans hizmetleri, hem kalite hem de personel eğitimi yönünden Avrupa ülkelerine kıyasla oldukça iyi düzeye gelmiştir ve hızla gelişmeye devam etmektedir.

Ülkemizde önce yasal açığın kapatılması gerekmektedir. Teknik eleman tanımlaması için Yükseköğretim Kurulu'nun bazı çalışmalar yaptığı ve artık üniversitelerin de bu konuya daha fazla ilgi gösterdiği görülmektedir. YÖK ülkemizdeki en büyük açığın, teknik eleman olduğunu sürekli dile getirmektedir.

Meslek yüksek okulları bu konuda çok büyük önem taşıyor. Hızlı saha çalışmasına yönelik bilginin beceri ile birleştiği donanımlı gençler Türkiye’nin geleceğidir.

Teknik eleman olabilmek için 2 yıllık eğitim alan öğrencilerimiz, eğitime devam edip 4 yıllık fakülte mezunu olma hakkına da sahiptirler. O zaman bizlerin yapması gereken, gençlerimizi atıl ve işsiz beklemeye terk etmek yerine donanımlı bir Türkiye için hazırlamaktır.

Çünkü eğitim olmadan, akıllı çağ olarak tanımlanan günümüzde, ehil olmak ve iş yapmak imkânsızdır. Devletin de bu okullardan mezun olan gençlerin istihdamı için tedbir alması gerekir.

Eğitimsiz ve düşük ücretli ara eleman yerine, iş tanımı yapılmış teknik eleman çalıştırılmasının, işsizlikle mücadele açısından da anlamı olduğu görülmelidir.

        
Okunma Sayısı : 92619
YORUMLAR
Bütün evraklarim tamam ambulans şoförü olmak istiyorum alim ne zaman olucak
Vural Okumali / Zonguldak  
selam arkadaslar meslek yüksek okulundan okuyorum ''B Sınıfı'' ehliyetim var ambulans şöförü olmak istiyorum şuan ne yapmam gerekiyo ? yaş sınırı var mı? yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler şimdiden.
Muhammet Karadeniz / Düzce  
merhaba ben iş arıyorum şöförlük ensevdiyim iş anbulas şöförlüyü yapmak istiyorum
Ferdi Barış / İzmir  
yapacağım hizmette en iyi olmayı ve şöförluk en içten severek yaptığım iştir
Yusuf Güçlü / Erzurum  
harika bir site bence mesleğini şoför olarak makam yada genel şoförlük için güzel hizmet elinize emeğinize sağlık.
Yılmaz Altuntaş / İstanbul Anadolu  
gardaş bende nevşehirde özel bir hastanede 15 yıl çalıştım. hastanemiz iyi yöntilemediğinden kapandı .43 yaşında işinin ehli biriyim amma ne fayda şu an bende işsizim.. hastane sahiplerine yada devlet büyüklerimize duyrulur...slm.
Hayati Yılmaz / Nevşehir  
bana konya il temsilcisi ile görüşebileceğim bir numara lazım
Özcan Bulut / Konya  
Neden hep okuyanlar, belkı okuyamayanlar var, onlar okuyanlardan daha güzel yapıyorsa işini ben okuyamadım calışmak zorundaydım.
Yunus Yücel / İstanbul Anadolu  
YORUM EKLE
Ad Soyad* :
Şehir :
Puan : 5
Mesaj * :
Ambulans Şoförü Sağlık Hizmeti Teknik Eleman Ambulans Şoförlüğü Ambulans Şoförü Kimdir ambulans Şoförünün Özellikleri Ambulans Sürücülüğü Ambulans Şoförü Olmak İçin Ambulans Hizmetleri Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları Temel İlk Yardım Eğitimi Ambulans Şoförü Kavramı Ambulans Şoförü Çalıştıran Ambulans Personeli

 

Eğitimlerimiz
Hizmetlerimiz
Sponsor Bağlantı
 
" İyi bir şoför, yalnız sürücü belgesi ve gerekli evrakları olan değil, bilgi ve tecrübesi ile özel olandır."