Özel Şoför.NET 'te Kayıtlı
25716 Kişi Olduk.
Siz de aramıza katılın
 
Üye Ol | Şifremi Unuttum
  Ana Sayfa Hakkımızda Şoförlerimiz Şoför İş İlanları İletişim

Türkiye'nin İlk ve Tek En Büyük
Özel Şoförler Platformuna Hoşgeldiniz

Özel Şoför Arıyorum

Şoförüm İş Arıyorum

Şoför Ara
Şoför
İl
Yaş
Deneyim
SRC Belgeleri
Psikoteknik Belgesi
Şoför Ara Formu Temizle
Resim Galerisi
Sponsor Bağlantı
E-Bülten
Özel Şoförlük
Trafik Mevzuatı
Trafikle İlgili Bilgiler        

Trafikle İlgili Bilgiler


154 Alo Trafik Hizmetleri Nedir?

Trafik kazalarının en aza indirilmesi ve trafik güvenliğinin sağlanması, trafik kazalarına karşı önceden tedbir alınması, vatandaşlarımızın yapacakları ihbar ve şikâyetleri, gördükleri trafik kuralı ihlalleri ile trafik kazalarını bildirmeleri ve trafik konusunda bilgi alabilmelerini sağlamak amacıyla hizmete konulmuştur.


Nasıl Arayacağız?


Bulunduğumuz yerdeki telefonun 154 numarasını çevirmek suretiyle günün her saatinde ulaşmak mümkün.

Hangi Konularda Başvurabiliriz?

• Sürücülerin trafik kural ve yasalarına aykırı hareket ettiklerinin görülmesi halinde
• Trafik kazalarının bildirilmesinde
• Trafiğe engel teşkil eden durumların ortaya çıkması halinde
• Trafik kuruluşlarımızda yürütülen her türlü büro hizmetlerinin verilmesine ilişkin bilgi (araçların tescil işlemleri, sürücü belgesi işlemleri vb. gibi) istenmesi halinde başvurabilirsiniz.

Sonuçların Bize Ulaşması Nasıl Sağlanacak?

Talep edilmesi ve açık adres verilmesi halinde "154 Alo Trafik" servisine intikal eden ihbar ve şikâyetlerin sonucu hakkında bilgi verilecektir.

Telefonların Uzun Süre Meşgul Edilmemesi;

"154 Alo Trafik" hizmetlerinden etkili ve süratli netice alınabilmesi konuşmaların kısa ve öz olarak yapılması, uzun süreli ve meşgul edici konuşmalardan kaçınılması gerekmektedir.

Araçlarda Bulunması Gereken Donanım ve Gereçler;

Sürücü arkadaşlarımızın hem yasa hükmü gereği, hem de kendi mal ve can güvenliği bakımından önem taşıyan ve donanım ve gereçleri araçlarında devamlı ve kullanılmaya hazır durumda bulundurmaya özen göstermeleri gerekmektedir.

Yasanın 31. Ve Yönetmeliğin 62. maddesi uyarınca düzenlenen bir sayılı cetvelde araçlarda bulundurulması zorunlu olan donanım ve gereçler aşağıda belirlenmiştir.

- İlk Yardım Çantası

- Yedek Malzeme Takımları

- Kriko, bijon anahtarı, dış ışık donanımı için birer adet yedek ampul, pens, tornavida, seyyar lamba veya el feneri, karlı ve buzlu günler için bir çift patinaj zinciri ve çekme halatı.

- Reflektör

- Kullanılmaya hazır bir adet stepne

- Tekerlek takozu

- Yangın söndürme cihazı

- Emniyet kemeri

Belgeler

-
Ruhsat (Tescil Belgesi) Trafik Belgesi

- Çalışma karnesi (Araç Ticari ise)

- Taşıt Tanıtma Kartı (Trafik kuruluşlarından tastikli ve Araç Ticari ise)

- Ticari Taşıt Kullanma Belgesi (Araç Ticari ise)

- Sürücü Belgesi

- Mali Mesuliyet Sigorta Poliçesi

Trafik Kazası Halinde Ne yapmalı?


Yaralı değilseniz ve şuurunuz yerindeyse;

1. Aracınızı, Trafik için ek tehlike yaratmayacak şekilde hemen durdurun ve bagajınızdaki Trafik ışık yansıtıcı üçgeninizi aracınızın Trafiğin aktığı yan kısmında uygun yere koyunuz.

Sis-görüş yetersizliği varsa, gece ise stop, kuyruk ve sinyal lambalarınızı yakınız. Işık donatımı çalışmıyorsa el feneri vb. ışıklı lambaları koyunuz. Asla etrafına taş ve benzeri şeyler dizerek önlem almayınız.

2. Aracınızın yerini mevcut durumunu (Vites kolu, far, kısa veya uzun hüzmefren, rot vb. aksam) asla değiştirmeyiniz. Taşıtınız, tehlikeli madde taşıyorsa hem ışıklı-hem yansıtıcı üçgeni aracınızdan 30m mesafeye koyunuz. Ayrıca siz yaralı iseniz bir yardımcı kişiyi (Muavin) aracınızın başında bırakınız.

Belgelerinizi (kimlik, adres, sürücü, Trafik Belgeleri, sigorta poliçesi vb.) hazır bulundurunuz.

Görevliler gelinceye kadar kaza yerinden ayrılmayınız.

Tehlikeli madde taşıtı ise aracınızın aydınlatma amacıyla görülmesi için, tüpgazlı, alevli, ateşli lamba vb. şeyler kullanmayınız.

Olay yerinde maddi hasarla sonuçlanan bir kazaya karışmış iseniz şayet karşılıklı anlaşma imkânı doğarsa anlaşmayı;

Kâğıt üzerinde imzalayarak

Mümkünse yetkili görevlilerin isim, adres ve imzasını alarak anlaşma haline getiriniz.

Kâğıt üzerinde yazılı anlaşma sonucu artık trafik yetkililerinden "kaza tespit tutanağı" alma isteme imkânınız kalmayacaktır.

Yaralıları yetkililerin, tanıkların tanıklığı talimatları olmadan taşıtınızla taşımanız tehlikeli-zararlı sonuçlar doğurabilir. Buna özellikle dikkat ediniz.

Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası Nedir?

Türkiye'de sigortacılık faaliyetinde bulunan sigorta şirketleri Başbakanlık Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı'nca hazırlanan tarife ve talimatlar gereğince faaliyetlerini sürdürmektedirler.

Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Trafik Sigortası) 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu gereğince mecburi olup, Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası olmayan araçlar trafiğe çıkamazlar.

Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Trafik Sigortası) prim ve teminatları Türkiye Sigorta ve Reasurans Şirketler Birliği ve Başbakanlık Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından müştereken belirlenir.

Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası prim ve teminatları yıllık mali Hasar + prim oranları göz önüne alınarak, istatistik verilerin ışığı altında her yıl yeniden düzenlenmektedir. 

Otomobil Alırken Ne Yapmalısınız?

Otomobili satın aldığını kuruluştan fatura ve aracın teknik belgelerini alacak. Trafik sigortası yaptıracak ve bu sigortanın poliçesini bu belgelere ekleyecek. Nüfus hüviyet cüzdanı ve 4 vesikalık fotoğraf ile Trafik Şubesi Kayıt Tescil Bürosu'na başvuracak. Burada üç adet taşıt tescil formu alacak. Bu formları dolduracak ve öteki evraklarla birlikte Karayolları Bürosuna giderek buradan "Yeterlilik Belgesi" alacak. Buradan sonra araca plakası ve ruhsatı verilecek.

Araç sahibinin doldurduğu üç adet kayıt tescil formunun nüshası trafik şubesinde kalacak, bir nüshası bakanlığa gidecek, bir nüshası da Maliye'ye gönderilecek. Bunları trafik şubesi gönderecek. 

Otomobil Satarken Ne Yapmalısınız?

Otomobili satan ile otomobili alanın kendi aralarında yaptıkları anlaşmanın bir hükmü yok. Bu durumda en geç 30 günlük süre içinde notere başvurulması ve noterde satış işleminin gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Noterden yapılan satış belgesi ile otomobilin sıfır kilometrede iken alınan belgeleriyle birlikte alıcı ve satıcı trafik şubesine başvuruyor. Burada araç yeni sahibinin üzerine tescil ediliyor ve satanın da dosyasına satıldığı işleniyor. İlk sahibinin ruhsatı iptal ediliyor, ikinci sahibine ruhsat çıkıyor.

Aracın Rengi Değiştirildiğinde;

Araç sahibi aracın rengini değiştiriyor ve trafik şubesine giderek Kayıt Tescil Bürosu'ndaki trafik elemanlarına "Ben aracımın rengini değiştirdim diyor ve aracın yeni rengini söylüyor. Trafik şubesi yetkilileri (yani kayıt tescil bürosundakiler) aracın yeni rengini araç sahibinin beyanına göre ve aracı görmeye gerek duymadan işlemi yapıp ruhsata yeni rengi işliyorlar. Bu aracın trafik dosyasına da kaydediliyor.

Trafik Kazasında Hasar Durumunda Ne Yapmalıyım?

Sigortalının veya sürücünün sevk ve idaresinde meydana gelebilecek her türlü kazalarda, kusur nisbetlerinin belirlenebilmesi için mutlaka Trafik Bilirkişi raporunun tanzim ettirilmesi gerekmektedir.

Kusur nisbetlerini gösteren rapor veya zabıt bulunmaması halinde %100 kusursuz olunsa bile herhangi bir tazminat talebinde bulunulamaz.

Aşağıda belirtilen evrakların bir hasar halinde kusursuz olmamız halinde karşı tarafın Sigorta Şirketine verilmesi gerekmektedir.

Trafik Bilirkişi Raporu

Alkol Muayene Raporu

Ehliyet Fotokopisi

Ruhsat Fotokopisi

Hasara Ait Resimler

Parça Faturaları

Kusurlu Araca Ait Poliçenin Sureti ve Fotokopisi

Ehliyet Alabilmenin Şartları Nelerdir?

18 Yaşını doldurmak.

En az ortaokul mezunu olmak.

Sağlık kontrolünden geçmek

Sürücü kursuna katılmak ve yapılan sınavları başararak sertifika almış olmak.

Sabıka kaydı olmamak. 

        
Okunma Sayısı : 28845
YORUMLAR
Trafikle ilgili bilgiler...
Azime Çoban / Isparta  
YORUM EKLE
Ad Soyad* :
Şehir :
Puan : 5
Mesaj * :
Şoför Alımı Usta Şoför Şoför İş Alo Trafik

 

Eğitimlerimiz
Hizmetlerimiz
Sponsor Bağlantı
 
" İyi bir şoför, yalnız sürücü belgesi ve gerekli evrakları olan değil, bilgi ve tecrübesi ile özel olandır."