Araç Muayenesinde Zorunlu Belgeler
- Ruhsat
- Fenni Muayene İzin Belgesi: Vergi dairesi veya bürolarından alınan ve aracın vergi borcu, trafik cezası ve OGS geçiş borcu olmadığını belirten belgedir.
Trafik Sigortası: Zorunlu Karayolları Mali Sorumluluk yürürlük poliçesidir.
(İnsan taşımada kullanılmayan römorklar, kendilerini çeken motorlu aracın sigortasına dâhildir. Bunlar için ayrıca poliçe talep edilmez.)
LPG CNG Takılı Araçlar İçin;
- Gaz Sızdırmazlık Raporu: Bu tip araçlar için önceden alınması gereken rapordur. LPG/CNG Ruhsatı ‘Gaz Sızdırmazlık Raporu ‘ yerine kullanılamamaktadır.
Tadilat sonrası muayenesi yapılacak araçlar için ek olarak; Yetkili mühendis tarafından çizilen onaylı tadilat projesi ve hesapları.
“Araç muayenesinde kuzey - güney ayrımı (zorunluluğu) 7 Şubat 2009 tarihinden itibaren kalkmıştır. Bu tarihten itibaren araç muayenenizi her ilde yaptırabilirsiniz.”
Araç Muayenesinde Araçta Kontrol Edilen Ekipmanlar
Tüm Araçlar İçin;
- İlkyardım çantası
- Üçgen Reflektör iki adet
- Yangın söndürme Cihazı
- Stepne
Araç Sınıfına Göre Ek Diğer Ekipmanlar
Taksi Otomobiller: Her zaman kullanılır durumda taksimetre.
Kamyon ve Çekiciler: 1 adet Engel işareti. (E veya e onaylı)
Otobüsler: 1 adet Engel işareti. (E veya e onaylı); pencere halindeki güvenlik çıkışlarının her birinin yanında en az bir adet kırma çekici
Traktörler: Flaşörlü, yanıp sönen, sarı ışıklı, dönerli, uyarı lambası.
Şehirlerarası yük veya yolcu nakliyatı yapan otobüs, kamyon ve çekiciler: Her zaman kullanılır durumda takograf.
Römorklar (traktör römorkları dâhil) ve kamyonlar: Uygun boyutlarda ve yeterli sayıda arka işaret levhası. (E veya e onaylı)
Traktör Römorkları: Azami hızı saatte 30 km’nin altında olanlarda 1 adet üçgen şeklinde arka işaret levhası. (E veya e onaylı)
Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre yetki belgesi almış yolcu taşımacılığında kullanılan araçlar: Her 10 koltuk için en az 1 adet boyun korsesi.
Motosikletler ve motorlu bisikletler: Kask ve koruyucu gözlük.
“Araç muayenesinin sağlıklı gerçekleştirilebilmesi için muayeneye gelmeden önce aracın dış, alt ve motor havuzunun temizliğinin yapılmış olması ve tehlikeli madde taşıyan araçların boş olmasının sağlanması önemle dikkate alınmalıdır.” |