Özel Şoför.NET 'te Kayıtlı
25724 Kişi Olduk.
Siz de aramıza katılın
 
Üye Ol | Şifremi Unuttum
  Ana Sayfa Hakkımızda Şoförlerimiz Şoför İş İlanları İletişim

Türkiye'nin İlk ve Tek En Büyük
Özel Şoförler Platformuna Hoşgeldiniz

Özel Şoför Arıyorum

Şoförüm İş Arıyorum

Şoför Ara
Şoför
İl
Yaş
Deneyim
SRC Belgeleri
Psikoteknik Belgesi
Şoför Ara Formu Temizle
Resim Galerisi
Sponsor Bağlantı
E-Bülten
Özel Şoförlük
Trafik Mevzuatı
Şoför İçin Doğru ve Yanlışlar        

Şoförler İçin Doğru ve Yanlışlar


Yanlış:
“ Usta şoför, düştüğü problemden kazasız sıyrılmayı bilir!”

Doğru:
“ Çünkü usta şoför probleme girmeyen sürücüdür. Karşısına çıkabilecek her türlü tehlikeyi önceden görebilir, ona göre tedbirini önceden alır. Problemlerle uğraşmaz.”

Yanlış: “ Otobanda tamam ama şehir içinde emniyet kemeri takılmayabilir!”

Doğru:
“ Emniyet kemeri hayat kurtaran en önemli güvenlik gerecidir. 50 km/s hızda meydana gelen bir çarpışmada otonun içindekiler emniyet kemeri takmadıkları takdirde, 4 katlı bir binadan aşağı düşmeyle eşit şok yaşar.”

Yanlış:
“ Arkada oturanlar için emniyet kemeri takmak gereksizdir!”

Doğru:
“ Motorlu araçlar bir yere çarptığında hemen durur, ancak içindeki yolcular aynı hızla bir yere çarpana kadar ilerlemeye devam eder. Arkada oturanların da yaşam haklarını kullanmaları ve emniyet kemerlerini takmaları gerekir. Her ne kadar henüz kanunen zorunlu olmasa da, yolcuların güvenliği için geliştirilmiş olan arka emniyet kemerleri de hayat kurtarır. Kazalarda en çok zararı emniyet kemeri bağlı olmayan yolcular görmektedir.”

Yanlış: “ Lastik havalarını düşük tutarsak, hem daha iyi tutunur, hem de daha konforlu olur!”

Doğru:
“ Lastik havalarının, aracın fabrika değerinin altında olmaması gerekir. Hatta yüke ve yolcu sayısına göre artırılmalıdır. Çünkü hava basıncı düşük lastiğin tabanı yere yayılarak daha iyi tutunma sağlamaz. Aksine tabanın ortası yukarı kalkar ve yol ile teması kesilir. Havası düşük lastiklerin yalnız omuz kısımları yere basar. Lastik hava basıncı düşükken; kayma hareketleri çok daha düşük hızlarda başlar, fren mesafesi uzar, direksiyon hareketlerine daha geç cevap alınır. Belki daha konforlu sürüş yaparsınız ama konforlu şekilde yoldan çıkabilir, konforlu şekilde çarpabilirsiniz!”

Yanlış: “ Sıcak havada, lastiğin ısınmasını dengelemek için lastik havaları indirilir!”

Doğru:
“ Lastiğin ısınmasının en büyük nedeni havanın sıcak olması değil, lastik hava basıncının düşük olması nedeniyle lastik yanaklarının daha fazla esnemesidir.”

Yanlış: “ Yağmurda inik lastik daha az kayar!”

Doğru:
“ Hava basıncı düşük lastikte su boşaltma kanalları kapandığı için yağmur suyunu çok daha az boşaltır. Hatta boşaltamaz ve su üzerine çıkma ve su yastığı üzerinde kayma (aquaplanning) çok daha düşük hızlarda başlar.”

Yanlış: “ Direksiyon saate göre 10'u çeyrek geçe tutulur!”

Doğru:
“ Direksiyon saate göre 9'u çeyrek geçe (9.15) tutulur. Bu pozisyon, acil bir durumda her iki yöne eşit miktarda direksiyonu çevirebileceğiniz tek pozisyondur.”

Yanlış: “ En iyi koltuk pozisyonu, şoförün en rahat ettiği pozisyondur.”

Doğru:
“ Şoförün doğru koltuk pozisyonu öncelikle otomobile hâkim olabileceği ne çok uzak, ne de çok yakın bir pozisyondur. Koltuk mümkün olduğunca dik olmalıdır. Direksiyon 9.15 pozisyonundayken kollar dümdüz olmamalıdır. İdeal dirsek açısı 120 ile 135 derece civarındadır. Evimizde TV seyrettiğimiz koltuk pozisyonu çok rahat olabilir, ama bu pozisyonda otomobile ve trafiğe hâkim olabilmek çok zordur.”

Yanlış:
“ Motorlu araçlar lastiğin üzerinde gider!”

Doğru:
“ Motorlu araçlar lastiğin içindeki havanın üzerinde gider. Eğer lastiğin içinde hava yoksa hiçbir yere gidemezsiniz. Doğru lastik havası, ayağınızdaki ayakkabı numarası gibidir. Ayağınızı sıkan veya bol gelen bir ayakkabıyla nasıl yürüyemezseniz, otomobilin yol tutuşu da aynı şekilde bozulur.”

Yanlış: “Ani frenlerde önce frene basıp, durmaya yakın debriyaja basarsak, motor kompresyonundan faydalanıp daha kısa mesafede dururuz!”

Doğru:
“ En etkin yavaşlama frenle debriyaja aynı anda basılarak yapılır. Böylece fren sırasında motor devre dışı bırakılarak, motorun aracı ileri götürme kuvveti yok edilir.

Yanlış:
“ ABS ( Anti blokaj Fren Sistemi ) mekanik frene göre çok daha kısa mesafede durdurur!”

Doğru:
“ ABS fren sistemi olan bir araç tekerleklerin kızaklamasını önler ve fren sırasında manevra yapılabilmesini sağlar. Ancak, daha kısa mesafede durdurmaz, daha güvenli şekilde fren yapılmasını sağlar.”

Yanlış: “ Mekanik freni olan bir otomobilde fren pedalını pompalayarak daha kısa mesafede durulabilir!”

Doğru:
“ Pompalamak için ayak fren pedalı üzerinden her çekildiğinde, aracın ileri hareketi devam eder ve durma mesafesi uzar. Doğrusu; panik frende fren pedalı üzerindeki basıncı azaltarak lastiğin dönmesini sağlamaktır. Ancak ayak fren pedalından kaldırılmamalı ve fren yapmaya devam edilmelidir.”

Yanlış: “ Doğru takip mesafesi hızın yarısıdır!”  

Doğru:
“ Bu yöntem kullanışlı olmamakla birlikte, hata payı yüksektir. İdeal takip mesafesi (kuru havada) 2 saniye arkadan takip etmektir. Yağışlı havalarda veya yük durumunda bu süre 3-4 saniyeye çıkarılmalıdır.”

Yanlış: “Dörtlü ikaz (flâşör) tünele girince yakılır!”

Doğru:
“Dörtlü ikaz sadece trafiğe tehlike yarattığınız durumlarda yakılır. Yani olası bir kaza veya arıza halinde. Tünelde kısa farların açık olması yeterlidir.” 

Yanlış: “Gündüz kısa farları yakmak trafiktekilerin gözünü alır!”

Doğru:
“Gündüz kısa far yakmak, daha erken fark edilmenizi ve size tehlike yaratacak olan kişilere kendinizi daha erken göstermenizi sağlar. Gece yakılan kısa farlar gözümüzü daha çok alır. Sadece kapalı ve yağışlı havalarda değil, güneşli havalarda ve hızlı yol kesimlerinde de kısa farların açılması kendi sürüş güvenliğiniz için önemlidir.”

Yanlış:
“Çocukları uyarmak için korna çalınır!”

Doğru:
“Çocukları uyarmak için korna çalınmaz! Korna onların paniğe kapılıp beklenmedik bir reaksiyon vermelerine yol açar. En iyisi iyice yavaşlamak ve gerekirse durmaktır.”

Yanlış: “Yoğun siste en iyi gitme yöntemi dörtlü ikazları yakmaktır!”  

Doğru:
“Yoğun siste en iyi gitme yöntemi hiç gitmemektir. Çünkü siste daha iyi gören şoför yoktur, daha çok risk alan şoför vardır. Görüş mesafesi yeterliyse siste sarı camlı gözlükler kullanmak, sis lambalarını ve kısa farları yakmak, silecekleri çalıştırmak, yerin kayganlaştığını dikkate almak, takip mesafesini artırmak ve sollama yapmamak daha güvenli yol almanıza yardımcı olur.” 

        
Okunma Sayısı : 49064
YORUMLAR
Güzel bir bilgilendirme olmuş tşk. Bugün 16 eylül 2017 önümde sürücü yoldan çıktı caddedeki dükkanlara girmek üzerekyken tesadüf çıkura düşerek öyle kaldı. Debriyaj önce yok vites değiştir hepsinin hikaye olduğunu saniye saniye yaşadım. Yapılması gereken tek şey frendir arkadaşlar bunu başınıza gelmeden öğrenin derim. Ayrıca yukarıdaki doğru yanlış şeklindeki soruları burda görmek benim için sevindirici oldu Autodromda benim hazırladığım sorular. Sürüş teknikleri uzm. Rıfat hoca
Rıfat Şahin / İstanbul Anadolu  
"ABS fren sistemi daha kısa mesafede durdurmaz" görüşü yanlıştır. ABS lastiklerin kızaklamasını önleyerek EN KISA MESAFEDE DURMAYI SAĞLAR!!!
Cenap Çalış / İstanbul Avrupa  
arkadaşlar frenleme olayı debriyaj fren olarak gerçekleşir debriyaja basarak motor gucunu sıfıra ındırıyoruz geriye alan potansiyel hızımızıda fren ile bloke ediyoruz burada vites degiştirmek mümkün degildir çümki anlatılan PANİK ESNASINDA yapılması gereken frenlemedir
Gökhan Uncu / İstanbul Anadolu  
debriyaj olayına ketılmıyorum,seri olarak vites küçültmek mantıklı geliyor.diğerleri uygulanan kurallar teşekkürler
Mücahit Melih Bilgiç / İstanbul Avrupa  
ilk sorunun sacmalığını anlamak bile mümkün değil,şoför o ani durumdan en iyi reflex ile cıkar o durumdan .tahmin eder tecrübe ile,mesela bi çoçuk oyun oynuyosa yanından dikkatli gecer .kornaya basmazki atlamasın korkmasın diye,BURADA YAZILAN DOĞRU VE YANLIŞLARIN çoğu saçma.sen rahat oturmadan nasıl arac kullanacaksın ki,bi kere rahat değilsin yok koltukta otur yok dik otur inandırıcı değil .çünkü bu soruyu yazan arkadaş bile rahat oturur koltuğunda DİKfilan oturmaz..saygılarımla 25 yıllık soför ve motor teknisyeniyim
Mahmut Altın / Ankara  
slm bn makam şöföryum yaklasık 1 bucuk yıldır öncedende askerde şöfördum tabıkı tecrübe önemlı ama hergun yenı bır bılghı katmak daha önemlı adam var 15 yıllk makam şöförü bıseydebn anlamıyr ama bn 2 yıl bıle olmadan cok amırden takdrı aldım cok üst düzeyn tasıdım..ve yukarıdakı fren debriyaj olayına gelınce fazlasıyla dogru kesınlıkle her ne olursa olsun otomatk vıteslı arac harcı fren ve debrıyaja beraber aynı anda basılmalı ıyce yavaslayınca frenden ayak kalkmamalı asla vutese bosa getırmemelı.. şöle düşünün debriyaj sizin 2 cı yardımcınız 1 ci direksıyon 3 cü gaz pedalı 4 cu fren olmalı..
Mehmet Ali Akkus / İçel  
aslında en etkin frenleme ve frenle birlikte depriyaj yapılırken vitesleri çok seri biçimde kademeli küçülterek ( bu şekilde aracın motorunu yormadan kompresör yaparak )duruş mesafesi kısaltılabilir. Aslında en etkin duruş öndeki aracı hava koşullarına göre uygun mesafeden takip etmek ve her zaman trafik krallarına riayet etmektir. Maalesef ehliyet alan her kişi (Bilhassa erkekler ) kendini dünyanın en iyi şoförü zannetmekte. Halbuki şoförlere verilecek ilk eğitim trafik kurallarına koşulsuz uyma ve trafikteki diğer sürücülere saygı olmalıdır.
Nedim Kılıçarslan / İstanbul Anadolu  
kesinlikle hepsi bildiğim ve uyguladığım kurallardır..16 yıllık şöförüm ve hiç pişman olmadım..uymanızı tavsiye ederim.
Gülşah Dede / İzmir  
Debriyaj fren olayına katılmıyorum onun dışında yazılanlar doğrudur teşekürler.
Akın Çelik / İstanbul Avrupa  
YORUM EKLE
Ad Soyad* :
Şehir :
Puan : 5
Mesaj * :
Şoförler Şoförler İçin Usta Şoför Aquaplanning Anti blokaj Fren Sistemi ABS Flaşör

 

Eğitimlerimiz
Hizmetlerimiz
Sponsor Bağlantı
 
" İyi bir şoför, yalnız sürücü belgesi ve gerekli evrakları olan değil, bilgi ve tecrübesi ile özel olandır."